Figurit Homepage

Inclusief spelen met Picoo

Wat is Picoo?

Picoo, dé spelcomputer voor buiten, combineert het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Dit is niet alleen superleuk voor de kinderen, het is ook goed voor de fysieke, sociale en cognitieve ontwikkeling van kinderen. Tijdens de actieve games heeft iedere deelnemer een eigen controller, die onderling met elkaar in verbinding staan. Met coole lichten, geluid en zelfs trillen kunnen kinderen al rondrennend interactief en inclusief buitenspelen! Spelen en bewegen is voor alle kinderen belangrijk, ongeacht leeftijd, geslacht en eventuele lichamelijke en/of geestelijke beperking. Daarom is inclusief spelen bij Picoo al vanaf de start een belangrijke pijler.


Spelen en bewegen is voor alle kinderen belangrijk. Daarom is inclusief spelen bij Picoo al vanaf de start een belangrijke pijler.

Inclusief spelen met Picoo

Via campagnes als Onbeperkt Spelen en het Samenspeelakkoord worden al mooie stappen om zoveel mogelijk speelplekken voor iedereen toegankelijk te maken. Dat is natuurlijk super, maar het liefst gaan we nog een stapje verder en zien wij graag dat kinderen overal samen kunnen spelen. Op het schoolplein in het reguliere onderwijs, op het speelveldje in de buurt en overal op vakantie. Dat doen we niet door de omgeving aan te passen, maar de spelletjes.

Automatisch teams

Picoo vormt automatisch teams, niemand wordt dus als laatste gekozen. Dit zorgt ervoor dat niemand zich buitengesloten of eenzaam voelt.

Iedereen doet makkelijk mee

Picoo kadert het spel, wat belangrijk is voor bijvoorbeeld kinderen met autisme. Er ontstaat minder discussie over de regels waardoor de drempel om te spelen lager ligt.

Geen botsingen

Kinderen hoeven elkaar niet aan te raken tijdens de spellen. Dit is fijn voor kinderen met een visuele beperking, zodat ze niet bang hoeven te zijn om tegen elkaar op te botsen.

Inclusieve spelletjes

We werken samen met partners, bijvoorbeeld Bartiméus, om onze spellen te optimaliseren voor kinderen met een beperking. Door het slim toevoegen van trillen en geluid aan bestaande Picoo spellen, kunnen kinderen met een visuele of auditieve beperking net zo enthousiast meedoen. Zo hebben onze spellen Bliksemsnel, Zombierun en Verstoppertje al een modus die aangepast is voor spelers met een visuele beperking. Daarnaast hebben we ook een volledig nieuw spel ontwikkeld: Twikkie! Twikkie is speciaal ontworpen om zowel spelers met en zonder visuele beperking samen te laten spelen.


Ontdek Twikkie

Adaptieve spellen

Bij een adaptief spel past de Picoo controller zich automatisch aan het kind aan. Een voorbeeld: bij tikkertje wint normaal gesproken het kind dat het hardste kan rennen. Door adaptief spelen in te voeren, maakt Picoo het tikken voor een snel kind moeilijker dan voor een kind dat wat minder hard kan rennen. De uitdaging wordt hierdoor voor beide kinderen gelijkwaardig, waardoor het voor iedereen leuk blijft om te spelen. Adaptieve spellen kunnen zowel ingezet worden voor kinderen met een beperking als voor kinderen die een stuk jonger zijn dan de andere kinderen. Zelfs kinderen in een rolstoel kunnen dan met alle andere kinderen tikkertje spelen!

Spellen aanpassen

In de toekomst wordt het mogelijk om spelletjes aan te passen in de Picoo app. Zo kan je dan aanpassen hoe “snel” de tik van de ene Picoo controller naar de andere controller moet overspringen. Zo kan een spel dus altijd aangepast worden aan de spelers.

Picoo in het speciaal onderwijs

Picoo is een ideale toevoeging op het onderwijs, zowel voor regulier als speciaal onderwijs. In beide gevallen kunnen kinderen heerlijk hun energie kwijt, zodat ze daarna met meer focus in de les kunnen zijn. Daarnaast zijn de interactieve spellen voor de basisschool ook te integreren met de lesstof, waarmee bewegend leren met de hele groep tegelijk mogelijk is! En dankzij bovengenoemde focus op inclusief spelen, is het voor kinderen in het speciaal onderwijs een laagdrempelige én leuke manier om (meer) te bewegen.


Meer over het Picoo EDU Pakket

Enthousiast geworden?

Proefperiode boeken

Wil je Picoo eerst testen? Dat kan! Je kunt een Picoo PRO Pakket voor 2 of 4 weken huren.

Proefperiode boeken

Offerte aanvragen

Ben je al helemaal overtuigd en heb je interesse om een Picoo PRO Pakket aan te schaffen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Offerte aanvragen

Picoo shoppen

Ben je benieuwd naar al onze sets, spellen en uitbreidingsmogelijkheden? Neem dan een kijkje op de Picoo webshop.

Naar de webshop