Figurit Homepage

Zitten jouw kinderen ook op zitten?

Sta op voor meer beweging op scholen en BSO's

18-03-2024

Misschien zitten jouw kinderen op voetbal, hockey of muziekles… Maar wist je dat veel kinderen vooral op ‘zitten’ zitten? Kinderen tussen de 4 en 12 jaar zitten gemiddeld 7 uur per dag, waarvan ongeveer de helft van de uren op school en de BSO zijn (Bron: Onderwijskennis).

De WHO maakt zich al jaren zorgen om deze zitepidemie, maar er lijkt letterlijk geen beweging in te komen. Ook onderzoek van Jantje Beton (februari 2024) toont weer dat de generatie ‘binnenzitters’ steeds groter wordt. Maar liefst 300.000 kinderen spelen zelfs nooit buiten.

Waarom buitenspelen gezond is:

 • het verlaagt het risico op overgewicht en obesitas
 • veel naar een scherm kijken én weinig buitenspelen verhoogt het risico op bijziendheid
 • kinderen die overdag meer buiten zijn, slapen beter
 • buitenspelen en bewegen zorgt voor een betere hersenontwikkeling

Lees alle gezondheidsvoordelen van buitenspelen in de infographic van Jantje Beton.

Infographic onderzoek Jantje Beton

De oplossing volgens ons?

Buitenspelen weer leuk (en simpel) maken! Net zo leuk als gamen! Bij Picoo proberen we dit al jaren door het avontuurlijke van buitenspelen te combineren met interactieve technologie. Hierdoor hebben de kinderen het gevoel dat ze aan het gamen zijn, terwijl ze tegelijkertijd volop in beweging zijn. En dat zonder scherm!

Sta jij mee op voor meer beweging op scholen en BSO’s? Dit is waar je nu mee kunt beginnen:

 • Plan elk uur een korte energizer
  Bijvoorbeeld een korte fysieke oefening zoals springen of squats. Of kies een van de korte Picoo spellen! Stoplicht, Bliksemsnel, Knalfuif en Water en Vuur zijn bijvoorbeeld fijn om als energizer in te zetten.
 • Begin de dag met een dansje (en een lach)
  Want wie vrolijk is in de morgen, die lacht de hele dag toch? Zo is dat ook voor bewegen. Begin de dag met beweging (het liefst buiten in het ochtendlicht). Dat zorgt voor meer focus gedurende de dag. Met het Picoo spel Showstopper kun je letterlijk met een dansje beginnen.
 • Zet ‘taaie’ lesstof in beweging
  In sommige lessen hebben leerlingen meer moeite zich te concentreren dan in andere lessen. En dan kan het moment van de dag ook nog meespelen. Vorm deze ‘taaie’ zitmoment om tot bewegend leermomenten! Met de Mix & Match spellen van Picoo (zoals Dubbelop, Triade en Linieloop) creëer je eenvoudig een bewegende les door je eigen lesstof te koppelen.

Heb je nog geen Picoo set? Probeer het dan zelf eens een paar weken uit op jouw school of BSO.

Probeer Picoo uit

Bronnen:

- Onderwijskennis: https://www.onderwijskennis.nl/kennisbank/het-belang-van-meer-bewegen-op-school

- Jantje Beton: https://docs.picoo.com/hubfs/2024-infographic-onderzoek-buitenspelen-jantje-beton.pdf